İçeriğe geç

Tasavvufta Iyan Ne Demek

Tasavvufta yakîn ne demek?

Tasavvufta yakîn, genellikle gönülde doğan ve şüphe imkânı tanımayan bilgi olarak kabul edilir (Hücvîrî, s. 464, 625-626; Kuşeyrî, s. 85). Sufiler arasında yakîni, “şüphenin kaybolması, gönül gözü, müşahede ve mutlak bağlılık hali” olarak tanımlayanlar da vardır (Kelâbâzî, s. 122-123).

Tasavvufta ayan ne demek?

A’yan-ı sâbite, ezeli, ebedi, değişmez ve değişmeyen mutlak bir düzene işaret eder. İbnü’l-Arabî’ye göre, Allah’ın bilgisi bilinene tabidir. Fakat bu, Allah’ın bir hatası değildir; çünkü gerçekte O, bilen ve bilinendir. Bir şeyi olduğu gibi bilir ve onu tam olarak bildiği gibi yaratır.

A yân ne demek?

Ayn, “eşyanın kendisinden çıktığı maddenin aslı, yani Allah, Allah’ın tecellilerini tefekkür hâli, her şeyi Allah’ta ve Allah’tan görme, eşyanın varlık sahnesine çıkmadan önceki Allah’ın ilmindeki şekilleri” demektir (bkz. A’YÂN-ı SÂBİTE). Gibi çeşitli manalara gelmektedir.

Dinde ayan ne demek?

Osmanlı İmparatorluğu’nda şehir ve belediyelerde devlet ile halk arasındaki ilişkileri düzenleyen kişiler için kullanılan terim. Merkez bürokrasisi ile Osmanlı tarihinin şahsiyetleri arasında imzalanan belgenin adı. Sultan tarafından atanan üyelerden oluşan iki meclisli Osmanlı parlamentosunun kanadı.

Yakîn kelimesinin sözlük anlamı nedir?

Yakîn (Arapça: یقین), çoğunlukla “yakîn” olarak tercüme edilir ve evliyalık yolunda birçok merhalenin kazanılması olarak kabul edilir.

İlmel yakîn ne demek?

Sözlükte, “bir şeyi aslına uygun olarak kavramak” anlamına gelen ilm ve “gerçeğe uygun kesin hüküm, inanç veya bilgi” anlamına gelen yakin kelimelerinin birleşimiyle elde edilen ilim, “kesin aklî ve naklî delillerle ortaya konan bilgi” şeklinde tanımlanabilir.

Tasavvufta gölge ne demek?

Tasavvuf edebiyatında gölge, Sufilerin birlik anlayışı bağlamında varlık ve yokluk meselelerine ilişkin bakış açılarını yansıtmak için kullandıkları önemli bir metafordur. Bir metafor olarak gölge, Sufilere dünyanın gerçekliğin gölgesi olduğu düşüncelerini ifade etmeleri için önemli yollar sağlamıştır.

Feyzi Akdes ne demek?

Feyizin iki türü vardır, biri en kutsal (feyz-i akdes) diğeri en kutsal (feyz-i mukaddes) olanıdır. En kutsal nimet “şeylerin ve onların kudretlerinin önce bilgi düzeyinde, sonra da Ayn düzeyinde var olmasını gerektiren öz sevginin (hubb-i zâtî) tezahüründen” oluşur (et-Taʿrîfât, “feyż”). Sanat; İbnü’l-Arabî, Fuṣûṣ, s. 49).

Fıkıhta ayn ne demek?

Belirli mallar anlamına gelen bir fıkıh terimi. Mülkiyet hakları ve yasal işlemlere konu olabilecek bir nesne anlamına gelen bir yasal terim. Altın ve gümüş para dışındaki malları ifade eden bir fıkıh terimi.

Sabid ne demek?

Özellikle II. ve III. yüzyıllarda yaygın olarak güvenilir ravilerin değişmesini ifade eden Sabbath. Yüzyıl ilerledikçe “hadis yazan kişi, hadisi sağlam ve hatasız bir şekilde aldı” anlamında da kullanıldı.

Taayyün-i Sani ne demek?

Ancak üçü de ezeli olduğundan burada sözü edilen öncelik sırası zamansal değil, aklî ve isimseldir. Birliğe lâ-taayyün (belirsizlik), birliğe taayyün-i vevel, birliğe taayyün-i sânî denir. Ahadiyet, Allah’ın zatının zatındaki bilgi seviyesidir; burada başka şeylerin bilgisine yer yoktur.

Arş alemi ne demek?

Fahreddin-i Razi Hazretleri’ne göre Arş, ilahi emirlerin ilk muhatapları olan meleklerin ikamet ettiği alemdir. Meleklere, bütün varlık âleminin idare ve tanzimini düzenleyen nizamların bildirildiği, bir bakıma en yüce makamdır.

Allah’a ayan ne demek?

A’yân-ı sâbite, mümkün varlıkların ilahi bilgisindeki ezeli hakikatlerdir. Mümkün varlıkların yaratılışı, katı şeylere olan eğilimlerine göre gerçekleşir. A’yân-ı sâbite’ye ayrıca özler, kimlikler ve isimler de denir. A’yân-ı Sâbite ayrıca kaderin sırrı olarak kabul edilir.

Ayan ne demek islamda?

Osmanlı döneminde taşra kentlerinde çeşitli sosyal ve ekonomik ayrıcalıklar elde eden ve bazı devlet görevlerini yerine getiren nüfuzlu kişiler için kullanılırdı.

Ayan diye kime denir?

Ayanizm, 18. yüzyıla ve Tanzimat dönemine kadar Osmanlı İmparatorluğu’nda uzun süre gayri resmi olarak etkili bir kurumdu. Bu kişiler eyalet ileri gelenleri, eski yöneticiler veya bir şekilde seçkin ve saygı duyulan kişilerdi. Bir süre sonra ileri gelenler sisteme dahil edildi. Bunların arasında en öne çıkanlar eski yöneticilerdi.

Yakini iman nedir?

Kalple tasdik, bir kişinin kalbinde tereddüt, şüphe veya yanılgı olmadan bir inancı kabul etmesidir. Buna yakın inanç denir. Bizim yaklaşımımızda, zihin fizyolojiyle ilişkilidir ve aynı zamanda ruhsal kalbin bir özelliğidir. Bu nedenle, kalple tasdik, zihinle tasdiki de içerir.

Hakka yaklaşmak ne demek?

Felsefe ve mantık terimleri kesinlikle doğru olan ifadeler anlamına gelir. Mantık ve felsefeden gelen terim, zihnin gerekli olarak kabul ettiği belirli bilgileri içeren ifadeler için kullanılır.

Yakine ne demek?

(ﻳﻘﻴﻨﺎً) sıf. (Ar. yaḳіn, “kesin bilgi”nin rafine edilmiş hali) (Bilgi ve bilme için) Şüphesiz, kesinlik ve sağlamlıkla, şüphe duymadan: Zaten yüz yıldan fazla yaşayamayacağını kesin olarak biliyor (Nâmık Kemal).

Aynel yakîn ne demek din?

Hakka’l-Yakîn; İlme’l-Yakîn). Kur’an-ı Kerim’de “Elbette sen onu ayne’l-yakîn ile göreceksin” (Tekâsür 102/7) âyetinde geçen ayne’l-yakîn, “yakîn”den ibaret bir nazarla, müşahede veya görme yoluyla bilme manasını ifade eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kumral Escort